top of page
Wetgeving rondom fokken
  • Een teefje mag pas worden gedekt vanaf dat zij 16 maanden oud is

  • Een teefje dat wordt ingezet voor een fokprogramma mag niet meer dan één nestje per jaar dragen

  • Een teefje dat ooit al gedekt is, mag tot de leeftijd van 108 maanden opnieuw nestjes dragen. Een teefje dat nooit eerder een nestje heeft gedragen, mag dit doen tot de leeftijd van 72 maanden. 

  • Een teefje mag in haar leven niet meer dan 5 nestjes dragen

  • Een teefje mag niet worden gedekt door haar grootvader, haar vader, haar broer, haar halfbroer, haar zoon of haar kleinzoon

​

​

Wetgeving rondom registratie en identificatie

Momenteel is het voor fokkers en importeurs verplicht om een hond te laten chippen en registreren. Het chippen vindt plaats bij een dierenarts of gecertificeerde chipper. De registratie voldoet de fokker of importeur via de daarvoor aangewezen databanken. In de toekomst zal de fokker of importeur zelf geregistreerd moeten worden en zal daarbij een Uniek Bedrijfsnummer krijgen. Ook particuliere hondenbezitters en mensen die eenmalig een nestje krijgen zullen zichzelf dan moeten registreren en krijgen daarvoor in de plaats een Uniek Basisnummer. 

Naast het chippen en registreren van een hond komt er in de toekomst ook een verplichting van een hondenpaspoort waarin de medische geschiedenis, stamboom en vaccinaties vermeldt staan. De hond zelf zal na het chippen door de dierenarts of chipper in de databanken worden opgenomen. Dit zal dus niet meer door de eigenaar zelf gedaan moeten worden. 

Het was en blijft verboden om een hond zonder registratie en chip te kopen. Een koper loopt het risico op een gevangenisstraf of een boete tot 19.500 euro.

​

Met bovenstaande regels hoopt de NVWA de illegale handel in honden terug te dringen. Een hond die bij een broodfokker of uit het buitenland vandaan komt, heeft vaak een vervalst hondenpaspoort. Medische achtergrond, stamboom en vaccinaties kloppen dan niet. Voor een dierenarts is het makkelijker te achterhalen dat dergelijke situatie aan de hand is en kan dan een melding maken bij de NVWA. Zo hopen ze het systeem transparanter en duidelijker te maken. 

​

bottom of page